Descriere proiect

Rezumatul proiectului

Starea tehnică a liniei de contact (LC) este principalul factor ce influențează numărul și gravitatea incidentelor de captare a energiei electrice de către pantograful locomotivei. În prezent diagnoza LC se bazează pe verificări ciclice pre-programate fără să se țină cont de starea reală a acesteia. Acest procedeu poate conduce la incidente de captare în puncte unde există defecte nedepistate și aflate în zone neprogramate pentru revizie. În proiect se propune un sistem inteligent pentru determinarea stării reale a LC și efectuarea lucrărilor de mentenanță pe baza indicațiilor generate de acest sistem. În acest scop, o drezină-pantograf existentă la agentul economic, utilizată pentru lucrări de întreținere și reparații, va fi dotată cu un sistem automat de măsurare a parametrilor tehnici ai LC. Aceste măsurători pot fi efectuate zilnic, cu ocazia deplasării drezinei la diverse lucrări, și formează o bază de date completată continuu cu noi seturi de date măsurate la fiecare deplasare a drezinei. Un sistem expert va analiza datele măsurate și va furniza două tipuri de decizii: intervenții urgente în punctele unde există defecte, pe baza ultimei măsurători, și predicții asupra evoluției în viitor a stării LC. Sistemul de măsurare a parametrilor LC va fi montat pe drezină iar datele măsurate și înregistrate vor fi transferate unui sistem de calcul, ce conține sistemul expert, și care se va afla la serviciul de programare a lucrărilor de întreținere și reparații din cadrul Secției de tracțiune electrică. Deoarece  pantograful este la o tensiune de 27,5 kV, măsurarea parametrilor geometrici ai LC se va face cu o cameră de luat vederi și prelucrări de imagine. Măsurarea parametrilor dinamici se va face prin analiza forței de contact pantograf-catenară, determinată tot pe cale optică. Avantaje: creșterea siguranței în funcționare a LC; reducerea cheltuielilor necesare lucrărilor de întreținere a LC; eliminarea perturbațiilor de trafic și a costurilor aferente.

drezina

Drezină pentru întreținerea LC

PLANUL DE REALIZARE A PROIECTULUI

Etapa 1 Studii privind mijloacele de măsură ale mărimilor geometrice şi regimurilor dinamice specifice LC.

Act.1.1 Stabilirea mărimilor care influenţează calitatea captării energiei.

Act.1.2 Stabilirea metodelor de măsură a mărimilor determinate în etapa precedentă ţinând cont de funcţionarea LC sub tensiunea de 27,5 kV.

Act.1.3 Participare la manifestări tehnico-științifice.

 

Etapa 2 Proiectarea și realizarea unui sistem inteligent pentru diagnoza automată a liniei de contact din transportul electric feroviar.

Act.2.1 Analiza caracteristicilor constructive şi funcţionale ale drezinei pantograf VMT 363C Geismar în vederea determinării soluţiilor optime de amplasare a traductoarelor, fără afectarea funcţionalităţii acesteia.

Act.2.2 Proiectarea sistemului de măsură şi achiziţie a datelor ţinând cont de caracteristicile constructive şi funcţionale ale drezinei pantograf.

Act.2.3 Avizarea de către agentul economic a soluţiilor propuse şi eventuala corecţie a lor în funcţie de observaţiile acestuia.

Act.2.4 Obţinerea, de către agentul economic de la Autoritatea Feroviară Română (AFER), a

autorizaţiei de montare a echipamentelor pe drezină.

Act.2.5 Realizarea practică a sistemului de măsură şi achiziţie a datelor.

Act.2.6 Testarea în condiţii de laborator a sistemului de măsură şi achiziţie a datelor.

Act.2.7 Montarea pe drezina VMT 363C Geismar a echipamentelor de măsură şi achiziţie a datelor (partea 1).

Act.2.8 Conceperea structurii sistemului expert şi proiectarea software a acestuia.

Act.2.9 Stagii de practică de cercetare masteranzi și doctoranzi.

Act.2.10 Participare la manifestări tehnico-științifice.

 

Etapa 3 Testarea în condiţii industriale a sistemului inteligent pentru diagnoza automată a liniei de contact din transportul electric feroviar şi transferul către agentul economic a documentaţiei şi rezultatelor.

Act.3.1 Montarea pe drezina VMT 363C Geismar a echipamentelor de măsură şi achiziţie a datelor (partea a 2-a).

Act.3.2 Testare în condiţii industriale a sistemului de măsură.

Act.3.3 Testarea sistemului expert după implementarea lui pe un sistem de calcul, folosind date reale.

Act.3.4 Analiza veridicității deciziilor sistemului expert prin verificare pe teren a acestora.

Act.3.5 Stagii de practică de cercetare masteranzi și doctoranzi.

Act.3.6 Transferul către agentul economic a documentaţiei şi rezultatelor finale.

Act.3.7 Participare la manifestări tehnico-științifice.

Comments are closed.